6 Ekim 2014 Pazartesi

yayıncı kanalı alhayat tarafından yayınlanan 55 dakkalık (bkz: flames of war) filmiyle ilgi çekici bir propaganda yaptılar. çatışmalar sırasında çekilmiş görüntüleri ve akıcı anlatımı güzel bir şekilde birleştirilmiş. anlatan kişi amerikalı ya da kanadalı olsa gerek ancak arapça kelimelerin telaffuzunu da aynen araplar gibi yapıveriyor.

(bkz: neşit)leri resmen hit olmuş. dünya çapında hemen herkes dinliyor. ister istemez gaza getiriyor. öyleki youtube'da birisi şuna benzer bi yorumda bulunmuştu:

"wow, i'm a christian but this song makes me wanna suddenly kill all non-muslims!"

manası da "hıristiyanım ama bu şarkı bende müslüman olmayanları öldürme isteği uyandırıyor"

tabiki bunu yazanın gerçekte neyin nesi olduğunu bilemeyiz ancak bunun doğru olmamasını gerektirecek bir sebep yok.

kısacası bu propaganda politikasıyla daha önleri çok açık, daha önce hiç bir terör örgütü bunlar kadar sosyal medya, video editleme, film çekme, neşit yapma bunları yayınlama gibi. ayrıca suriye rejiminden ele geçirdikleri tanklar ve zırhlı personel taşıyıcılarla merkezleri rakka'da yaptıkları driftli şov 7'den 70'e büyük beğeni topladı.

günümüzde de hala birçok istikrarsız bölge bulunsa da 90lı yıllarda cihat yapılacak daha çok yer vardı. bosna, kosova, çeçenistan, inguşetya, dağıstan, karabağ, gürcistan, abhazya, afganistan, somali ve daha da vardır. bu bölgelerin bir kısmı istikrara kavuştu ve sonuç olarak sayıları azaldı. günümüzde cihatçılar için pek bi yer kalmamıştı artık afganistan dışında. suriye'de patlak veren iç savaş bu cihatçılara ilaç gibi geldi. ama asıl cihatçı akımı ışid musul'u alınca ve hilafeti kurduğunu ilan ettiği zaman başladı. 90 lı ve 2000'li yıllardan savaştan savaşa koşmuş tecrübeli cihatçılar için sıradışı bi olaydı. özellikle çeçenler akın akın geldi. tecrübelerinden dolayı çeçenler yüksek kademelerde yer buldu. geniş bi coğrafyadan 10-20-30 yıllık tecrübeleriyle buraya gelenler yani artık işlerinin profesyonelleri-ustası ve onların öğrenip geliştirdiği taktikler sayesinde kısa sürede geniş alanlar üzerinde hakimiyet kurdular.

uluslararası bir ortam var batıdan 3,000 kişinin ışide katıldığı biliniyor bunların çoğu buralarda doğup büyüyen müslümanlar ancak önemli bir miktarı da daha sonradan müslüman olan amerikalı, britanyalı ya da kanadalı. 500'e yakın rus vatandaşı ki işte bunlar o çeçenler oluyorlar ve bu sayı ayrıca çeşitli miktarda inguş, rus ve dağıstanlı içerebilir (ukrayna'daki savaş biterse bu sayı kısa sürede 2 ye katlanabilir ). 1,000 kadar türk. 600'e yakın kosovalı. endonezya, filipinler, kuzey afrika, kırgızistan, makedonya, afganistan ve arap yarım adasından her yerden gelip burada değişik bir atmosfer yaratıyorlar. bu atmosfer onlara mekke'yi hatırlatıyor ve morallerini arttırıyor. ayrıca ırak ve suriye eski islam devletinin merkezi olan yerler. bu gibi sebeplerden dolayı da sürekli yüksek moralle savaşıyorlar.

ve tabiki kısa sürede bu kadar geniş toprakları ele geçirebilmenin verdiği güvenle savaşıyorlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder