23 Ekim 2014 Perşembe

Son'la biten adlar

İlk Robinson Crusoe'da duymuştuk ve ilk adı İngilizce'de "oğlu" anlamına gelen ve genelde soyadlarda görmeye alışkın olduğumuz bir ekle bitiyordu. Sorgulamamıştık sonuçta onların kültürüdür. Demekki Anglo-Saksonlarda böyleymiş dedik ve geçtik. Amerikan kültürünün filmlerle oyunlarla ve diğer mekanizmalarla dünyaya yayılmasıyla ve insanların Amerika'ya hayranlığı ve özentiliği ile sonuçlanan bir durum ortaya çıktı.

Watch Dogs'un bize öğrettiği kadarıyla yeni nesil Amerikalılarda da gözüken bir olay bu. Kahramanızın yeğeninin adı Jackson'dı.

Bu özentilik Latin Amerika'da yoğun olarak kendini gösterdi. En göze çarpan kısmı ise isimler konusunda oldu. Son'la biten isimlere örnek vermeden önce 2014 yılında Monaco'dan Real Madrid'e transfer olan Kolombiyalı futbolcu James Rodriguez. "Bu nasıl bi özentiliktir gidip çocuğunun ismini James (ceyms) koymak ?" demeden önce şunu diyebilirsiniz " doğal birşey ya, sonuçta Avustralya'daki yeni nesil Türklerin isimleri gibi örneğin Steve Karacan" ama bu ismin verilmesi muhtemelen ya annesinin Türk olmaması ya da ailenin özenti olmasından dolayı olabilir. Ancak bu durum James Rodriguez'le bağdaştırılmaya çalışıldığında James'in geçmişini okuyup araştırmak gerekir ki kimse bunu sorgulamamış. Wiki sayfasına göre Kolombiya'da doğmuş büyümüş. Demekki Avustralya'da yaşayan Türkler'e benzetmek olmaz. Bunun tek sebebinin Popüler Amerikan Kültürü'nden yoğun olarak etkilenmelerine bağlıyorum. Neyse sonuçta adını Hames diye okuyup bir nebze yerelleştirmişler.

Son olayına gelince, son diye birşeyin İspanyolca'da hiç bir anlamı yok. Aslında var ama bir isime koyulacak bir durumu yok. İngilizce'deki "are" kelimesine karşılık gelir ancak sadece "they" için kullanılır ve kalıcı durumlarda söylenir. 

Latin Amerika ülkeleri isimlerini genelde futbolcular vasıtasıyla duyurur bu sebeple benim de öğrendiğim ve bu sayfayı yazmam için bana garip bir gereklilik veren bu isimler şunlar(Duyuş Sırama göre):

Jefferson Farfan (Perulu)

Edinson Cavani (Uruguaylı)

Jackson Martinez (Kolombiyalı)

ayrıca Kolombiya Milli Futbol Takımı'na bakarken gördüğüm

Jeison Murillo (son'la bitmesine rağmen Jason'daki son aslında ismin içinde olduğundan dolayı daha çok James'le benzerlik gösteriyor)

biraz daha bakarak şu isimlere de rastladım:

Edwin Cardona (İspanyolca'da w harfi olmadığı düşünülerek)
Yimmi Chara (Jimmy'nin bozması)
Edwin Valencia
Macnelly Torres ( McNelly[ Amerika'da yoğun olarak bulunan İrlandalıların Kolombiyalılara hediyesi])
Elkin Soto (İspanyolca'da k harfi olmadığı düşünülerek)
Stefan Medina (İspanyolca'da bu durumlarda s'den önce hep e konulur).






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder