5 Ağustos 2014 Salı

Anında Dua Etmek

Tabiidir ki kısa bir başlık koymak gerekiyordu ancak açıklayacağım şey tam olarak " anında dua etmek ya da anında duaya amin demek ya da o an gerekeni yapmak ". Diye söylerken uzattıkça uzatmış oldum, neyse açıklayayım ne demek istediğimi artık. 

Genelde kandil akşamlarında televizyonda dini içerikli programlar yayınlanır. Hemen her kanal bunu yapar en beklenmedik kanallar bile hatta. Sonuç olarak gecenin ve günün önemi anlatılır bir din bilgini tarafından. O gecede yapılması gereken ya da yapılsa kişi için hayırlı olacak şeyler anlatılır bazı dini bilgiler verilir. 

Son uzunca bir dua yapılır ülke dertlerinden dünyadaki Müslümanların çektiği acılardan Allah'ın kullarını affına kadar bir çok konuya değinilir. İşte kastettiğim olay burada cereyan etmektedir. Din bilgini "Alalh'ım günahlarımızı affet" dediği anda kişi de içinden bunu tekrarlamalı ya da yine bu bilgin "Af dileyiniz" dediği anda kafa sallamak ya da hak vermek dışında o an affı dilemek o an onu söylemeli. 

Alim efendi bol bol şükür ve tövbe etmeliyiz dediği anda yine bunları o anda yapmalı. Cümle bitmeden kişi bunları söylemiş olmalı af dileyip, tövbe edip, şükür etmiş olmalı. 

Psikolojik yönden bakılınca, kişide sanki o an söylemenin anlamsızlığı ya da gereksizliği gibi bi algı oluşmuş olabilir ya da sadece hocanın duası sırasında söylemek aklına gelmemiş dahi bile olabilir. Bunlar şeytan vesvesesidir ve o an o noktada yok edilmelidir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder