Küçüklüğümden beri satranç oynamayı ve izlemeyi hep sevdim. Aile bireyleri ve arkadaşlarla da sık sık oynardım ve bundan çok zevk alırdım. Beni doyururdu. Kaybetmek ya da kazanmak önemli değildi. Yenmek tabiki daha zevkliydi ancak daha o yaşlardan beri kazandıktan sonra rakiplerimi sinirlendirmezdim hep saygı gösterirdim. Oyunu oynamak için oynardım kazanmak için değil.
Nihayetinde okulda satrancı en iyi oynayan kişi olarak turnuvalara gittik. Tabiki o halimle herkesin benim gibi olmasını beklemiştim. Saygıdeğer ve yetenekli rakiplerle uzun uzadıya eğlenceli maçlar yapacaktım. Ancak öyle olmadı.
9 yaşındaki çocuğa herşeyin kazanmak olduğunu öğretmiş bir hoca ya da anne/baba'nın ürünüyle karşılaştım. Hem de çok defa. Herkes bencilce sadece kendini düşünüp sırf kazanmak karşı tarafı mutsuz etmek hüsrana uğratmak için oynuyordu. Oyundan aldıkları zevk kalmamıştı buharlaşmıştı adeta ve gözlerini kazanma hırsı bürümüş ve kazanmakla alacağı zevkin peşinde.
Bunları beklemeyek gittiğim bi turnuvada bunları görmek tüm konsantrasyonumu altüst etti. Rakiplerinin -yani benim- konsantrasyonunu bozmak için olmayak planlar, hareketler ve gıcıklıklar silsilesi başlardı. Bunlardan en çok belirgin olanı da zaten oynanacak olan taşın dokunulduğunda "tuşe" demekti. Fransızca dokunmak anlamına gelen bu kelime oyuncuyu dokunduğu taşı oynaması yönünde zorlamaktadır. Anca zaten oynanacak hamlede bunu demek ve bunu her hamlede demek karşı tarafın sinirlerini rahatça bozabilirdi ve bu olmuştu zira oraya ne düşünceler ve hayallerle gelenler vardı. Böyle bi durumun ihtimali dahi akıllarda yoktu ve buna psikolojik olarak hazırlanılmamıştı.
Karakteristik yapı özelliğim nedeniyle bu olaylardan fazla etkilendim ve zamanla en sevdiğim oyundan, bir spordan belki de bi kaç yıl içinde bir yaşam tarzım olacak olan satrançtan zamanla soğudum. Şunu biliyorumki çok ünlü ve başarılı bir satranç ustası olabilirdim ancak bu olmadı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder